Zlatko Koračević:Za solarne elektrane uskoro samo jedan korak.

Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 25.03.2012. - 21:11:00
Zadnja izmjena: 26.03.2012. - 09:48:00

ZAGREB - Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić prošli su tjedan najavili poskupljenje električne energije. Do poskupljenja će vrlo vjerojatno doći, izjavio je Koračević dodajući da je siguran kako će poskupljenje biti umjereno, no nije želio govoriti o postocima. Najavio je da se poskupljenje može očekivati u drugom kvartalu godine.

Do poskupljenja će vrlo vjerojatno doći, izjavio je Koračević dodajući da je siguran kako će poskupljenje biti umjereno, no nije želio govoriti o postocima. Najavio je da se poskupljenje može očekivati u drugom kvartalu godine.
Prvi čovjek HEP-a za središnji Dnevnik HTV-a rekao je da će struja svakako poskupjeti, ali nije mogao reći koliko će to poskupljenje iznositi. Najavio je nove tarifne modele koji bi građanima trebali omogućiti kontrolu potrošnje, a time i visine računa.
Najavio je i dva nova projekta koja upravo počinju.

- Prvi bi trebao građanima, ali i industriji omogućiti uštedu energije u njihovim prostorima i to bez dodatnih troškova jer, kako kaže, investicija bi se pokrila iz uštede u mjesečnim računima za električnu energiju. Inicijalno, troškove bi pokrio HEP, a građani bi mu vraćali mjesečne rate. Građani trebaju samo iskazati interes za ovu investiciju i nakon što HEP-ovi stručnjaci naprave izvide i izračune, potpisuje se ugovor, objasnio je čelni čovjek HEP-a.

Drugim će projektom omogućiti građanima da u jednom koraku instaliraju solarne panele i proizvode električnu energiju na svojim krovovima.

- Za to im HEP priprema kompletnu infrastrukturu.
Umjesto 58 dozvola koje su do sada za to trebali ishoditi, od sada će biti potreban samo jedan korak, najavio je Koračević.

Iako prema nekim procjenama HEP ima oko 4000 ljudi viška, Koračević je najavio zapošljavanje još 500 mladih visokoobrazovanih stručnjaka i to putem natječaja. Demantirao je glasine o prodaji dijelova HEP-a najavivši da će distribucija najvjerojatnije biti pod izravnim nadzorom Hrvatske regulatorne agencije.