Svima nam je poznato kako cijene energenata kao što su nafta, prirodni plin, ugljen, drvo... neprestano rastu. Na osnovu toga možemo se zapitati da li naš kućni budžet može podnijeti tu količinu troškova. Naime, ugradnja gore navedenih energenata zahtjeva velike investicije i ulaganja. Ali tu nije kraj jer i nakon ugradnje iz dana u dan plaćamo korištenje energenata.

Naravno, i kod solarnih sistema i sustava očekuju nas ulaganja, ali ona su minimalna.

Pitate se kako?

Sva ulaganja su na početku/prilikom ugradnje ovih sistema. Koristimo ih 20, 30 i više godina bez računa, bez plaćanja. Troškovi održavanja su mali, a za neke sisteme čak i ne postoje.

GDJE SE SVE MOGU KORISTITI SOLARNI SISTEMI I SUSTAVI?

Mogu se koristiti bilo gdje. Naravno da se najbolje iskorištavaju na mjestima sa najviše sunčanih dana, međutim postoje sistemi i sustavi koji su također vrlo efikasni i u drugim predjelima.

DA LI SU SISTEMI I SUSTAVI EFIKASNI I KADA JE OBLAČNO (KADA NEMA SUNCA)?

Solarne sisteme i fotonaponske sustave moguće je prilagoditi tako da je za njihovu efikasnost dovoljno malo svjetlosti. To je moguće pomoću pravilnih izračuna i kalkulacije.

DA LI KIŠA, SNIJEG ILI VJETAR MOŽDA SMETAJU SOLARNIM SISTEMIMA I SUSTAVIMA?

Pravilnim prilagođavanjem solarnih-fotonaponskih sistema i sustava, odgovor je apsolutno ne. Uzimanjem u obzir činjenice da u hladnijim predijelima tokom zimskog perioda, snijeg je u velikim količinama, pravilnim proračunima i prilagođavanjem sistema moguće je postići veliku efikasnost.

SOLARNE-FOTOAPONSKE SISTEME DIJELIMO U DVIJE VRSTE PREMA NAČINU UPOTREBE

Autonomni ili otočni sistemi za svoj rad ne zahtijevaju spajanje na električnu mrežu.

Oni se obično koriste u udaljenim ili izoliranim mjestima gdje je električno napajanje nedostupno ili iziskuje prevelike financijske izdatke.

    Neke od mogućnosti primjena:
  • Izolirani ili nepristupačni objekti (vikendice, vikend naselja, seoska imanja, crpilišta)
  • Razni pokretni objekti, kamp kućice, plovila
  • Ulična rasvjeta, razne signalizacije, video nadzori i alarmni sustavi
  • Telekomunikacijski sustavi
  • Bazenski sustavi,sustavi navodnjavanja
  • I još mnogo drugih mogućnosti.

S Mrežnim fotonaponskim sistemom energiju proizvedenu iz solarnih modula dalje distribuirati u mrežu te nakon određenog perioda ostvariti povrat investicije.

Domaćinstvo koja cijelokupnu energiju prodaje javnoj mreži, tokom dana višak energije prodaje nacionalnoj elektroenergetskoj tvrtci, a po noći i za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta energiju preuzima iz te mreže. Tako proizvođač ove energije plaća, samo normalnu mjesnu tarifu, a u osim što pridonosi zaštiti okoliša u isto vrijeme može refinancirati uložena sredstva.

Sam sustav nije potrebno postaviti isključivo na krov. Svaka raspoloživa površina (vrt, polje, neiskorištena zemljišta…) koja ima povoljnu orijentaciju može biti pogodna za postavljanje sustava, uz uvjet da je priključak za električnu mrežu u neposrednoj blizini.