Prosječno kućanstvo čak 80% električne energije troši za grijanje vode. Iz toga je vidljivo da se korištenjem sunčeve energije za grijanje potrošne vode mogu postići najveće uštede.

U današnje vrijeme porasta cijene fosilnih goriva i jačanja svijesti o potrebi zaštite okoliša, interes za korištenje sunčeve energije u pripremi tople vode ponovno raste.

Kolektori sunčeve topline, koji se nazivaju solarni sustavi, su financijsko isplativi načini za generiranje tople vode u Vaš dom. Oni se mogu koristiti u bilo kojim klimatskim uvjetima a energija koju koriste-Sunce-je neiscrpna i besplatna.

Solarne sustave koristimo u svrhu:

  • Zagrijavanje vode za grijanje(radijatori) .
  • Zagrijavanje potrošne sanitarne vode.
  • Zagrijavanje bazena.
  • Klimatizacija prostora.

Princip rada solarnih sustava

Solarni sustavi za toplu vodu sastoje se od spremnika i solarnih kolektora. Solarni kolektori mogu biti aktivni ili pasivni.

Aktivni sustav za prijenos topline koristi električnu pumpu za cirkulaciju tekućine, dok pasivni sustav nema pumpe. Količina tople vode ovisi o vrsti i veličini sustava, količini sunca, pravilnoj ugradnji, kutu nagiba i orijentaciji kolektora.

Razlikujemo dvije vrste solarnih kolektora:

Najčešći tip solarnih kolektora je pločasti kolektor. U čijem središtu se nalazi toplinsko vodljivi tamni materijal, (obično metal), koji upija sunčevu svjetlost. Neposredno ispod njega nalaze se cijevi kroz koje prolaze solarni mediji koji apsorbiraju toplinu i pomoću cirkulacije tu istu toplinu predaju u sistem.

Zbog svoje fleksibilnosti, relativno niskih troškova i jednostavnosti instalacije, pločasti kolektori još uvijek se često koriste u solarnim sustavima za grijanje vode.

Vakumski kolektori koji apsorbiraju maksimalnu količinu solarne energije, smanjuju gubitak topline i zadržavaju funkcionalnost čak i u lošim vremenskim uvjetima poput kiše ili magle.

Vakumski kolektori imaju veliku prednost nad pločastim kolektorima kada se radi o područjima sa manje sunčeve svjetlosti i češćim lošim vremenskim uvjetima. Iako su ovakvi kolektori skuplji od pločastih kolektora, pod pravim okolnostima oni su vrlo učinkoviti, a u nekim slučajevima čak i isplativiji od pločastih kolektora.