Predavanje u sklopu radionice o energetskoj učinkovitosti i financiranju kroz EU fondove

14. Prosinca 2013. u prostorijama Edukacijskog centra "Višnjan" održana je radionica „Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije: mogućnosti uštede i financiranja investicija“. Radionica je bila namjenjena vlasnicima agroturizama, malih turističkih objekata i kampova, OPG-ima, maslinarima, vinarima, ostalim poljoprivrednicima, poduzetnicima i građanima s područja LAG-a. Predstavnici tvrtke Bazgin d.o.o. su kao izvođači radova i predavači sudjelovali na održanoj radionici.

Program je započeo predstavljanjem projekta "Lokalni Energetski Dijalog" i mogućnostima sudjelovanja lokalnog stanovništva, instituticija i poduzetnika. Slijedeće teme radionice bile su: "Primjena mjera OIE i energetske učinkovitosti u objektima", "Mogućnosti financiranja iz EU i nacionalnih fondova", " Autonomni, off-grid fotonaponski sistemi - način rada i mogućnosti primjene" te praktične prezentacije solarne opreme i peći na biomasu:

  • Autonomni fotonaponski sistem
  • Solarni kolektori za pripremu potrošne tople vode
  • Peć na biomasu/pelete

Cilj radionice bio je informirati vlasnike malih objekata o mogućnosti primjene tehničkih mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije i o mogućim financijskim izvorima u svrhu provođenja mjera, raspraviti o preprekama na području LAG a, kako bi se razvila podloga za radionice za"Lokalni energetski dijalog", koji uključuju analizu dobivenu zajedničkom raspravom iz ove radionice, u svrhu izrade Akcijskih planova energetski održivog razvitka
„Lokalni energetski dijalog“ projekt je kojeg zajednički provode "Društvo za oblikovanje održivog razvoja" iz Zagreba, "Zvono uz Kupu" iz Karlovca i "Znanstveno Edukacijski Centar" Višnjan, u suradnjis LAG-om UNA, LAG-om Valis Collapis i LAG-om Poreština s ciljem uspostave javnog dijaloga između nevladinog sektora, jedinica lokalne samouprave i građana kroz razvoj lokalnih Akcijskihplanova energetski održivog razvitka (SEAP) i povećanje svijesti javnosti o održivom energetskom razvoju. Projekt je financiran od strane Europske unije, uz podršku Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.